Suroviny

  • 500 g hladkej múky
  • 130 ml vlažného mlieka
  • 30 g krupicového cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • 3 vajcia
  • 100 g masla
  • 1 lyžičku soli
  • vajíčko a sezam na potretie a posypanie
  • farbivo - buď prírodný variant - aktívne uhlie, sépiový atrament, alebo potravinárske farbivo

Postup:

Pripravte si klasické kysnuté cesto. V miske rozmiešajte kvasnice, cukor a teplé mlieko, prikryte utierkou a nechajte nakysnúť. 
V mise na miesenie zmiešajte múku, maslo, vajcia, soľ a magickú ingredienciu, ktorá zafarbí cesto načierno – sépiový atrament. Pridajte mlieko a nakysnutý kvások a vypracujte hladké cesto. Ak máte kuchynského robota, využite jeho služby, a cesto máte hotové bez námahy. Potom misku prikryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Z cesta potom vypracujte žemličky – hladké guľôčky s veľkosťou cca 100 – 120 g. Presuňte ich na plech vystlaný papierom na pečenie alebo využite formu GRANDE s nepriľnavým povrchom a znova nechajte nakysnúť pod utierkou – opäť tak, aby boli dvojnásobne veľké – zaberie to cca hodinku. Myslite na to, aby ste nechali medzi jednotlivými žemľami dostatok miesta a kysnutím sa vám nespojili. Potom ich už len potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamovými semienkami. Pečte ich vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 10 – 12 minút. 

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>