Nebude treba také ako od japonského majstra, ale objav celého rituálu, ktorým príprava sushi zaiste je, bude spestrením vašich kulinárskych experimentov. Receptov je všade dosť.
AKO ZABALIŤ SUSHI
Klasikou je maki sushi, kde sú základom špeciálna guľatozrnná ryža, ryžový ocot, morská riasa zvaná nori, cukor, soľ, wasabi a náplň podľa vášho gusta.
Môžete sa držať tradície a plniť ho surovým tuniakom nakrájaným na hranolky, ale obmena za avokádo či kúsky lososa stojí aj za to. Tí opatrnejší siahnu radšej po hovädzom alebo kuracom mäse, krabích tyčinkách, mangu, nakladanej reďkovke alebo klincoch čerstvej zeleniny. Originál je ale oveľa chutnejší a autentickejší. Je treba vždy vyberať kvalitné a hlavne čerstvé suroviny.
U nás nájdete špeciálnu rolovaciu bambusovú podložku. Len tak v ruke sa vám to jednoducho nepodarí, táto jednoduchá podložka to dokáže. Vďaka nej sa vám podarí zabaliť ryžu a náplň do morskej riasy tak, aby bol valček pekne utiahnutý a pevný. Napríklad nebude dokonalý na prvýkrát, ale opakovaním dostanete ten správny grif. Dôležité je ľahko navlhčený plát riasy pokladať lesklou stranou dole.
AKO JESŤ SUSHI
Servírovanie sushi na štýlovej doske bude čerešničkou na záver. Zožnete obdiv u svojho partnera, priateľov alebo rodiny, ktorých touto špecialitou určite prekvapíte. Okolo úhľadných kúskov rozložte mištičky so sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným zázvorom. Všetko sa dá dnes kúpiť v bežnej predajnej sieti.
Pomocou paličiek potom jednotlivé kúsky môžete jesť s prianím dobrej chuti.