Suroviny
- 1 l vody
- 500 g ražnej chlebovej múky
- 500 g pšeničnej chlebovej múky
- 500 g pšeničnej múky
- 3 lyžičky rasce
- 150 g ražného kvásku
- ½ lyžičky mletého koriandru
- 4 lyžičky soli
množstvo si prepočítate podľa veľkosti bochníka, ktorý chcete upiecť
Postup:
Dopredu si pripravte ražný kvások, prípadne ho kúpte v dobrom pekárstve. Zmiešajte ražný kvások, ražnú chlebovú múku a vodu. Vznikne redšie cesto. Pripravte ho večer a prikryté nechajte do rána v teple kysnúť. Pridajte pšeničnú múku, pšeničnú chlebovú múku, soľ, korenie. Cesto zamiešajte na vále a nechajte asi 3 hod. kysnúť. Rozdeľte ich na dve časti, z ktorých vytvarujete 2 bochníky a v ošatke nechajte asi hodinu kysnúť. Pred pečením chleba nahrejte elektrickú rúru na 250-300 °C
a dajte do nej rozpáliť 2 prázdne plechy. Po vykysnutí dajte na horný plech oba chleby a na spodný nalejte hrnček vody. Pozor - voda sa hneď zmení na paru! Preto čo najrýchlejšie zatvorte dvierka rúry a nechajte ½ min. vodu pariť - chleba potom bude mať krásnu kôrku. Spodný plech vyberte, pečte 5 minút, potom znížte teplotu rúry na 200 °C. Pečte asi 50 min. Z tejto dávky upečiete dva bochníky chleba o váhe cca 1,2 kg.
Keramická forma na chlieb s vnútornou glazúrou je vysoko kvalitný výrobok z prírodného materiálu. Keramika výborne vedie teplo a preto je pečenie v keramike veľmi ekonomické. Nádoby z keramiky majú dlhú životnosť a pri správnom zaobchádzaní Vám vydrží niekoľko rokov.