Suroviny

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček oleja
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 prášok do pečiva
  • pár kvapiek vanilkovej esencie

Postup:

Nie je nič jednoduchšie, než zmiešať všetky suroviny, na záver pridať prášok do pečiva a naliať cesto do keramickej vymastenej a vysypanej formy. Ideálne je na vysypanie použiť strúhanku, zaistí peknú farbu po upečení. Pokiaľ si obľúbite silikónovú formu, tu stačí vystriekať tenko olejom v spreji. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C cca 45 minút. Dobrou pomôckou je obyčajná špajľa, ktorú stačí na záver pichnúť do cesta, pokiaľ bude lepivá, ešte chvíľku nechajte baránka piecť.

Otázka na záver: Vymazáva sa silikónová forma na pečenie? Pri prvom použití sa odporúča ju vymazať mašlovačkou a olejom alebo použiť olej v spreji, ktorý sa dostane do všetkých záhybov, neskôr ju možno vymazávať tiež. Postupom času v nej ale aj po umytí vznikne nepatrná mastná vrstva, ktorá zabraňuje priľnutiu pečených dobrôt. Všetko ľahko vyklopíte aj tým, že je pružná a stačí ľahko otočenú formu nadvihnúť alebo zatlačiť, dobrota už vykĺzne sama.