Sugo je rajčinová omáčka, ktorú využijete na cestoviny, k mäsu, na lasagne, ňoky, na pizzu, ako základ na polievky, omáčky, ragú... Varí sa zo zrelých rajčín a panenského olivového oleja a je možné ju doplniť ďalšími ingredienciami, ako je bazalka, oregano, cesnak, cibuľa...
Suroviny
- 1 kg čerstvých paradajok
- 1 cibuľa
- 70 ml olivového oleja
- bylinky, např. bazalka
- cukor, soľ
Postup:
Na olivovom oleji orestujte cibuľu, pridajte rajčiny a rozvarte ich do mäkka (je na vás, či budete rajčiny lúpať alebo nie). Podľa chuti pridajte cukor, soľ, korenie a ďalšie ingrediencie – bylinky, korenie. Dôkladne premiešajte a pridajte panenský olivový olej.
Všetko potom dôkladne prepasírujte, znovu prevarte a horúce naplňte do sterilizovaných pohárov a zavarte. Po vybratí obráťte poháre dnom hore na utierku a nechajte chladnúť.
Sugo by vydržalo niekoľko mesiacov, ale to by ste ho museli mať veľa. Bude vám totiž tak chutiť a má také široké použitie, že bude určite rýchlo preč. A pokiaľ sa vám nechce zavárať ho, môžete ho tiež zamraziť.
Prečo rajčiny nelúpať a radšej pasírovať? Zachovajú si tak viac vitamínov.