Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 10 g droždia
- 100 ml mlieka
- 25 g krupicového cukru
- 30 g masla
- 1 žĺtok
- vanilková esencia
- citrónová kôra z 1 citróna
- štipka soli
tvarohová náplň:
- 1 tvaroh v kocke
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1 bielok
- 1 vajce
- hrsť hrozienok
na potretie:
- 40 ml vody
- 40 ml rumu
- 1 lyžička cukru
Postup:
Do smaltovanej misy na miesenie preosejeme hladkú múku, pridáme štipku soli a citrónovú kôru. Urobíme v múke jamku a rozdrobíme do nej droždie, posypeme ho 1 lyžičkou cukru a zalejeme 50 ml vlažného mlieka. Až kvások vyrastie a vytvorí bubliny, môžeme do misy pridať žĺtok (bielok si ponecháme do tvarohovej náplne) a rozpustené maslo. Len musíme dať pozor, nesmie byť horúce. Nakoniec vlejeme zvyšok mlieka, ručným šľahačom alebo pekne po starom, vareškou, zarobíme cesto. Keď sa začne oddeľovať od stien misy, je pružné a pevné, v tej chvíli je pripravené na kysnutie v teple. Poprášime ho múkou a zakryjeme čistou utierkou.
Po cca 1 hodine zväčší dvojnásobne svoj objem. Na pomúčenú dosku ho opatrne vyklopíme, utvoríme 8 rovnakých dielov, napr. polievkovou lyžicou, každý kúsok stlačíme na placku a dovnútra vložíme obľúbenú náplň. My sme skúsili tvaroh v alobale, určite neodporúčame mäkký tvaroh vo vaničke. Ten stačí osladiť a pridať k nemu hrozienka, celé vajcia a zvyšný bielok. Niekto radšej použije lekvár alebo makovú náplň. Vzniknutú pevnejšiu hmotu vložíme na každý kúsok cesta a riadne zabalíme.
Na maslom vymastený pekáč skladáme 2x4 buchty spojom dole a necháme ešte 20 minút nakysnúť. Do rúry rozpálenej na 180 °C vložíme pekáč s buchtami a po 20 minútach ich opatrne skontrolujeme. Upečené dozlatista, sediace pekne pri sebe ich ihneď po vybratí potrieme mašlovačkou, zmes vody, rumu a cukru sa do nich pekne vpije a budú lesklé a voňavé.
Po vychladnutí ich vložíme na tácku a pocukrujeme práškovým cukrom.
Ďalšie zaujímavé recepty tu.