Sú typické svojim tvarom. Najčastejšie v tvare stočeného povrazu – slučky, na ktorej sa Judáš obesil. Nebuďme však pesimistickí, cesto môžeme tvarovať do špirály, vytvoriť slimáky, vtáčiky, uzlíky a pod. a po upečení ich potrieť medom.
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 140 g cukru krupica
- 250 ml mlieka
- 25 g droždia (väčšia polovica kocky)
- 3 žĺtky
- kôra z 1 citróna
- 120 g rozpusteného masla (1/2 kocky masla)
- plátky mandlí
- 2 lyžice tekutého medu
- štipka soli
Postup:
V menšej miske rozdrobíme droždie v 50 ml vlažného mlieka a zasypeme 1 lyžičkou cukru. Tým sa droždie naštartuje, kvások tzv. vzíde. V mise na miesenie zmiešame preosiatu múku, zvyšok cukru a štipku soli. Na jemnom strúhadle nastrúhame kôru z citróna bez chemického ošetrenia. Potom už vlejeme zvyšok mlieka, 2 žĺtky a kvások. Ručným hnetačom alebo v robote vypracujeme pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Misu s cestom, zakrytou utierkou, položíme na teplé miesto a necháme 1,5 hodiny kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.
Na ľahko pomúčenú dosku vykrajujeme lyžicou väčšie kúsky a každý vyvaľkáme na prameň priemeru 1-1,5 cm. Judáše by mali mať tvar stočenej slučky, ale môžeme tvoriť špirály, slimáky či vtáčiky, fantázii sa medze nekladú. S tvarovaním určite rady pomôžu deti.
Judáša položíme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť. Tretí žĺtok rozmiešame a judáša ním potrieme, získajú po upečení krásnu hnedú farbu a lesk. Nakoniec ich možno posypať plátkami mandlí alebo ich necháme hladké.
Toto množstvo vyjde na 2 plechy judášov, na každý potom vytvoríme 9 kúskov, ktoré majú po nakysnutí zhruba veľkosť šišky. Takže je potrebné nechať medzi jednotlivými kúskami dostatočné medzery.
Pečieme pri 160 °C 20 minút dozlatista. Ešte teplé ich potierame mašlovačkou - medom zmiešaným s lyžičkou vody.
Orion tip: do dózy s kryštálovým alebo práškovým cukrom vložíme vanilkový struk, nádherne ho prevonia.