Preto prichádzame s prehľadom sortimentu, ktorý sa na ich zaváranie, prípadne odšťavovanie bude hodiť.
Určite si každý pamätá od detstva špajzu alebo pivnicu plnú domácich zaváranín, nakladanej zeleniny a iných dobrôt. A teraz je navyše sezóna uhoriek, ktoré sú vynikajúce ku grilovanému mäsu, rezňu aj do šalátov. Chrumkavé, s vôňou kôpru.
U nás nájdete:
-
zaváracie poháre
-
zaváracie viečka
-
pomocníkov na zaváranie vrátane hrncov
-
fľaše na uloženie domácich štiav
Podrobne sa téme zaváranie venujeme v nasledujúcich riadkoch.
Aby zavárané ovocie a zelenina vydržali čo najdlhšie, je potrebné dbať na hygienu a čerstvosť vstupných surovín, ale aj na kvalitu a sterilizáciu pohárov a fliaš. Takže žiadne olizovanie lyžičiek, keď chcete ochutnávať, či je džem dostatočne sladký a vykrajovanie nahnitých častí ovocia. Jeden kúsok so známkami plesne môže pokaziť celý obsah pohára.
-
UZATVÁRATEĽNÉ FĽAŠE VHODNÉ K ULOŽENIU VYLISOVANÝCH ŠTIAV A SIRUPOV Z ODŠŤAVOVACÍCH NÁDOB
Odmenou za prácu a čas, ktorý venujete odšťavovaniu, bude skvelá chuť domácich štiav a sirupov z rôznych druhov ovocia, zeleniny aj byliniek. Získate vynikajúci zdroj vitamínov a energie. Budete prekvapení, že so správnymi pomocníkmi to nie je vôbec náročné. Potom už nebudete chcieť šťavy z obchodu, kde je podiel ovocia minimálny a farbu aj chuť zaisťujú umelé farbivá a arómy.
Dobrý tipom je liatinový odšťavovací mlynček na ovocie. Je ideálny pre spracovanie drobného ovocia - malín, černíc, ríbezlí, jahôd. Pripravíte výborné domáce šťavy a džemy pomocou odšťavovacej špirálovej hriadele vo vnútri strojčeka, ktorá automaticky oddeľuje šťavu od šupiek s jadierkami a je vybavený skrutkou pre nastavenie intenzity odšťavovania. Výsledná šťava si zachováva všetky hodnotné látky. Fľaše rôznych veľkostí a tvarov nájdete tu >>
-
MINI POHÁRE NA DROBNÉ ZAVÁRANINY A PEČENÝ ČAJ
Malé poháre sú ideálne na jednu porciu pečeného čaju, ktorú len zalejete horúcou vodou.
Ale rovnako dobre sa hodí pre výrobu jedno porcových džemov, kedy ich plánujete venovať niekomu ako pozornosť alebo darček.
Pečený čaj možno pripraviť z čerstvých, sezónnych surovín a obľúbeného korenia, ale ak potrebujete urobiť miesto v mrazničke, kde zostala veľká časť minuloročnej úrody, stačí ovocie rozmraziť a na hlbokom plechu upiecť v rúre. Stačí ich piecť pri 170°C počas 35-40 minút. Je skvelý aj na lievance alebo palacinky.
Perfektné poháre nájdete tu >>
-
KLASIKA NA DŽEMY, KOMPÓTY, ALE AJ DOMÁCE PAŠTÉTY
Tie pravé domáce gazdinky zavárajú všetko s energiou a láskou. Dokončením ich výrobkov pri sporáku to pre nich spravidla nekončí. Svoje dielo túžia dotiahnuť do dokonalosti. Pri zaváraní to všetko začína výberom tvaru pohárov - každý sa hodí na niečo iné.
Nízke rovné poháre sú skvelé na uloženie paštét, nátierok a džemov, pretože aj príborovým nožom sa dobre dostanete do všetkých miest pohára.
Oblé, tvarované poháre do objemu cca 1 liter sú zase dobré na zaváranie kompótov z ovocia a zeleniny, kyslých uhoriek, čalamád, detských výživ, lesných húb a brusníc. A aj včelári neprídu skrátka.
Rôzne veľkosti a dekory pohárov a viečok ponúkame tu >>
-
KEĎ MALÝ POHÁR NESTAČÍ
Poriadny pohár budete potrebovať hlavne v uhorkovej sezóne. Tam je opäť potrebné poriadne očistiť poháre, osušiť hrdlo a viečka. A domáce nakladačky je nutné zbaviť všetkých nečistôt. Pod prúdom pitnej vody je nutné ich očistiť od hliny a ďalších nečistôt. K tomu dobre poslúži klasická huba, ale aj silikónová, ktorá je šetrná a ich povrch nepoškodí. Možno ich zavárať bežným spôsobom, s mrkvou, kôprom a korením, niekto pridáva aj chren. A keď budete mať k dispozícii naozaj veľký zavárací pohár, nie je problém pripraviť kvašáky.
Kvašáky sú tradičné ľudové označenie uhoriek kvasených v slanom náleve. Odporúča sa uhorky poprepichovať, aby mohol unikať oxid uhličitý; kto to neurobí, bude mať tzv. močáky, z ktorých pri konzumácii strieka šťava. Postupne nastane mliečne kvasenie, tekutina sa zakalí, uhorky zmäknú a dostanú príjemnú kyslastú chuť. Kvašáky aj rôsol z nich sú obľúbenou letnou pochúťkou, ktorá v horúčave osvieži a podporuje látkovú výmenu.
O šikovných pomocníkov nie len na zaváranie sa môžete dočítať tu >>
A finálny tuning?
Praktické a zároveň štýlové visačky a samolepky, ktoré slúžia na označenie dátumu zavárania a surovín, budú tou pravou bodkou za celou zaváracou akciou. Taký s láskou pripravený džem alebo pečený čaj môže byť aj krásnym home made darčekom pre vašich blízkych. Samolepky si prezrite tu >>