- ZELENÁ NA TANIERI
Na prechádzke jarnou prírodou by ste nemali pri zbere minúť tieto rastlinky: púpavu, podbeľ, žihľavu, prvosienku, fialku či pľúcnik. Sú skvelé čerstvé, ale je možné ich aj sušiť alebo macerovať.
Využite lístky žihľavy, mladej ďateliny, púpavy, rebríčka i medvedieho cesnaku, ktorý nájdete v lesoch už v marci. Tieto bylinky je možné pridať do šalátov, polievok, plnky, k mäsu, na varené zemiaky alebo do cestovín. Spokojné bude nielen zažívanie, ale aj vaša peňaženka. V čistých lokalitách, na lúkach, záhradách a v lese sú v podstate zadarmo, stačí si ich šetrne trochu natrhať.
Nielen lístky je možné v kuchyni spracovať, aj kvety sedmokrások, podbeľa, púpavy môžete využiť v ovocných a zeleninových šalátoch alebo ako nálev na posilňujúci čaj. Potom ani jarná únava nebude mať šancu.
Pre ďalšiu inšpiráciu nazrite do nášho článku na tému Žihľavobranie >>
A čo by sa vám mohlo v domácnosti hodiť?
- kanvice z borosilikátového skla, ktoré slúžia na lúhovanie bylinných nálevov
- sklenené hrnčeky rôznych tvarov, jednostenné aj dvojstenné, ktoré udržia teplotu nápojov po dlhšiu dobu
- mažiare na drvenie listov žihľavy, petržlenovej vňate alebo medvedieho cesnaku na pesto
- krájače, nožnice na bylinky, šalátové príbory na premiešavanie šalátu
- KÚPEĽ A MASÁŽ
Názov tohto mesiaca - apríl je odvodený od statného listnatého stromu. Dubom práve teraz narastajú nové lístky. Povarením dubovej kôry, mladých výhonkov zo smreka či borovice si môžete pripraviť kúpeľ.
Ako na to?
1 diel dubovej kôry a 2 diely mladých smrekových a borovicových výhonkov namočte na 12 hodín do studenej vody (najlepšie do nekovovej nádoby). Potom priveďte do varu a nechajte ešte 15 minút odstáť pod pokrievkou. Cez jemné sitko prelejte do vane a dolejte vodou tak, aby vám bola teplota a hladina čo najpohodlnejšia. Pred spaním si na 15 až 20 minút užite relax a vôňu, ktorú vám tento blahodarný kúpeľ poskytne. Ráno budete ako znovuzrodení.
- SERVÍROVANÉ NA ZELENÉ
U nás nájdete v príjemnom tlmenom zelenom i keramickom riade z kolekcie Alfa. Stačí si nakombinovať dezertné, plytké a hlboké taniere, polievkové misky a hrnčeky a vaše stolovanie získa hneď nový rozmer. Stolovanie je možné podčiarknuť aj syntetickým prestieraním v zelenom tóne, ktoré zamedzí poškodeniu stola horúcimi taniermi. Omrvinky potom jednoducho zosypete do koša. Kolekcia Alfa si rozumie aj s rustikálnym, prírodným materiálom, napr. tácky alebo dekoráciami z mangového dreva či rákosovými alebo kukuričnými podložkami pod taniere či vázu.
Choďte na zelenú vlnu a čerpajte prvé jarné lúče, ktoré vás nabijú energiou.