Pre malých stravníkov sa hodia kuracie prsia s jemnými bylinkami, deti si mäsko ľahko aj detským príborom nakrájajú a rozhryzú. Dospelé osadenstvo môže skúsiť šťavnaté stehenné plátky alebo pikantné krídielka v mede, ktoré si perfektne rozumejú s klasickými BBQ omáčkami.
Ale prečo sa obmedzovať iba na grilované plátky? Kuracie mäso je možné pripraviť spoločne s chrumkavou zeleninou ako farebné špízy, zamotať prúžky kuracieho so slaninou a napichnúť na grilovacie ihly.
A ak ste nikdy neskúsili „živánsku na plechu“, tak to rýchlo napravte. Kuracie mäso sa kombinuje s plátkami zemiakov, cibule, kúskami papriky a slaninou a celé sa griluje, teda skôr pečie v alobale. Chute sa prepoja a vďaka šťave, ktorá zostane vo vnútri balíčka, bude všetko šťavnaté a voňavé.
AKO S ÚSPECHOM GRILOVAŤ KURACIE:
- Hoci sa zdá, že na kuracom nemožno nič pokaziť, treba vychytať niekoľko vecí.
- Kuracie nie je potrebné dlho marinovať. Stačí ho dochutiť korením alebo čerstvými bylinkami cca 1 hodinu pred grilovaním alebo až tesne pred tepelnou prípravou. K tomu sa hodia praktické mažiare, grilovacie ihly aj súpravy náčinia.
- Hlavne prsia majú tendenciu sa rýchlo vysušiť alebo zostanú uprostred trochu surové. Preto by grilovacia doska alebo mriežka mala byť umiestnená cca 10 cm nad ohňom, aby bola dosiahnutá stredná teplota.
- Nemusíte neustále mäso otáčať. Z každej strany mu dajte podľa veľkosti kúskov 3-5 minút.
- Prepichovanie spôsobuje stratu šťavnatosti. Vidličku rovno zahoďte a spoľahnite sa na obracačku alebo šikovné kliešte.
- Krídielka sú skvelé, zvlášť s medom a pikantnou marinádou. Stačí grilovať ich z každej strany okolo 2 minút, potom ich odsuňte na stranu, kde nie je taký plameň. Tam sa môžu dopekať ďalších 20 minút. Recept nájdete tu >>