Staršie generácie nabrúsili nože o tehlu alebo hranu hrnčeka. Túto zručnosť my už ale nemáme, preto je tu šikovný pomocník vo forme brúsneho kameňa. Súprava kombinovaného brúsneho kameňa z korundu (oxid hlinitý) a vodítka na nože je tým pravým pomocníkom, vďaka ktorému budú kuchynské nože vždy perfektne nabrúsené.

Súprava obsahuje:

  • brúsny kameň: 2 stupne zrnitosti, modrá časť označená číslom 1000 je určená pre základné brúsenie, biela s číslom 3000 pomôže s jemným, finálnym dobrúsením
  • vodiaca svorka: je výborný pomocník pri ručnom brúsení nožov, umožní lepšie udržať sklon noža pod uhlom cca 15-20° a vytvoriť tak ostrú čepeľ v tvare písmena „V“
  • podložka: je vhodná na umiestnenie kameňa tak, aby držal na mieste a brúsenie bolo efektívne

Jednoduché používanie: stačí brúsny kameň ponoriť na 10 minút do vody, pretože potom bude ostrie lepšie kĺzať, po vybratí ho umiestniť do podložky a ostrie nožov prebrúsiť. Tu je dôležité dodržať pravidlo opačného ťahu, než ste zvyknutí pri krájaní, teda proti ostrie a od päty k špičke. Potom už stačí kameň otočiť a nôž dobrúsiť, prípadne doleštiť, aby sme sa zbavili otrepov. Niekomu stačia prsty, ktorými drží správny sklon, kto si ale nie je istý, môže použiť vodiacu svorku.

Použitý korund je extrémne trvanlivý a dokáže nože naostriť na maximálnej úrovni. Hodí sa aj na brúsenie sekier, britvy, dlát, vreckových nožov a nožníc.

A nezabudnite, nôž je jedným z najdôležitejších pomocníkov v kuchyni, tak sa k nemu náležite správajte.

Určite nepatrí do príborníka medzi ostatné nože, kde sa môžu navzájom tupiť. Vhodnejšie je uložiť ich do stojanov na nože, kde sú samostatné štrbiny, štetiny alebo neodymový magnet.

Test ostrosti noža:

Stačí použiť papier a porezať do jeho hrany. Dobre naostrený nôž si s jeho prerezaním hravo poradí, pokiaľ nie je ostrenie dokonale, treba ho zopakovať.


PRE AKÉ ÚČELY SA HODIA JEDNOTLIVÉ STUPNE ZRNITOSTI KAMENA: (približné hodnoty)

  • kamene s označením 120-800: ideálny pre nože s poškodeným ostrím, ryhami, po používaní kosenia ľadu, pre lovecké, mäsiarske nože na mäso
  • kamene s označením 800-2000: pre nože v bežnom domácom použití, na zeleninu, ryby, pečivo…
  • kamene s označením 2000-5000: pre nože k jemnejšiemu, presnejšiemu rezu, napr. pri čerstvých rybách, pri rezbárskych nožoch a rydlách
  • kamene s označením 5000-12000: na ostrenie mečov, dýk, nožov na profesionálne použitie

Ďalšie typy brúsok a ocieľok nájdete tu>>