Extra pevné sáčky sú vhodné na uloženie nakrájanej zeleniny, vykôstkovaného ovocia, čerstvého mäsa, údenín aj nakrájaných či nasekaných byliniek do mrazničky.

Akciová cena platí do 5. 8. 2024 alebo do vypredania zásob vo všetkých predajniach Orion aj tu na e-shope.

Do modrých plôch na vonkajšej strane je možné permanentným popisovačom popísať druh potraviny a rok zberu.

Rozlíšiť niektoré druhy potravín uložených v mrazničke býva niekedy oriešok. Už nebudete pátrať po tom, či je v nich zmes na sviečkovú alebo do polievky, či je to mäso kuracie alebo morčacie, nakrájané huby sú tohtoročné alebo minuloročné. Potom oceníte praktickosť týchto sáčkov.

Okrem vrecúšok u nás nájdete aj praktické dózy, vhodné na ukladanie potravín nielen v mrazničke. Kto si rád pripravuje vlastné ovocné drene, silné domáce vývary, redukcie, lúpané či pasírované paradajky a pod., šikovné dózy určite ocenia.


Tipy, ako správne mraziť

Vlastná mrazená zelenina aj ovocie je skvelým riešením, ako získať chutné, zdravé potraviny, mať ich v zásobe, vždy po ruke a navyše ušetriť. Preto prichádzame s tipmi, ako vlastné výpestky, v lese nazbierané plody či huby, nespracované prebytky z varenia a pečenia aj nakúpené potraviny, napr. mäso v akciách, uložiť do mrazničky čo najefektívnejšie. Ideálna teplota je aspoň - 18 °C.

  • Vložené ovocie, zelenina by mali byť čerstvé, pevné, bez plesní a iného poškodenia, pokiaľ ich treba opláchnuť, nechajte ich na mriežke alebo na plechu uschnúť, aby sa po zamrazení neprilepili k sebe. Najviac sa do mrazničky hodia bobuľové ovocie, napr. ríbezle, čučoriedky, maliny, jahody. Kôstkové ovocie je lepšie vykôstkovať, marhule či slivky do ovocných knedlí alebo buchiet tak budú ihneď po povolení z mrazničky k dispozícii na balenie do cesta.
  • Mäso, pokiaľ to nie je panenka alebo kus na pečenie vcelku, rozkrájajte na jednotlivé porcie, plátky, nesoľte ho. Vydrží v mrazničke pokojne aj pol roka, pri mletom ho treba spracovať do štyroch mesiacov. Ryby by mali byť vypitvané a čerstvé.
  • Voňavé huby je lepšie pred mrazením krátko povariť (stačia 3 minúty) a nechať uschnúť, zbavíte sa tak nečistôt, zmenšia svoj objem a napriek tomu zostanú šťavnaté.
  • Strúhanú zeleninu aj tú nakrájanú na kolieska alebo kocky môžete pred uložením spariť v horúcej vode a potom šokovo schladiť a nechať uschnúť. Zachová si farbu a šťavnatosť.
  • Mraziť môžete aj pečivo, po vytiahnutí z mrazničky ho stačí rozpiecť v rúre, budete tak mať k dispozícii rožky či žemle kedykoľvek si spomeniete.
  • Každé vrecko popíšte druhom vloženej potraviny, rokom zberu, dátumom nákupu a pri mäse napr. gramážou či počtom plátkov, porcií. Navyše z neho môžete odsať prebytočný vzduch. Vďaka tomu ušetríte miesto a potraviny nebudú vysušené, aj v mrazničke totiž môžu postupne vysychať.
  • A najdôležitejšie pravidlo, po rozmrazení nikdy potravinu znova nezamrazujte!