A pretože táto tradícia je čím ďalej tým viac populárnejšia, aj my prinášame tipy, ako husičku jednoducho pripraviť.
Vyskúšaný recept na svätomartinskú husu s chrumkavou kôrkou nájdete tu >>.
Tomu sa nedá odolať.
K jej upečeniu poslúži napríklad kvalitný smaltovaný pekáč. V ňom ju môžete pomaly piecť prikrytú vekom, ktoré zabezpečí, že sa nebude vysušovať a zostane šťavnatá. Navyše u nás nájdete nerezový krájač čerstvých domácich knedlí, nerezové naparovacie hrnce a ďalšie praktické kúsky.
Na šťavnatú pečenú hus budete potrebovať:
- Poriadny pekáč, do ktorého sa táto väčšia hydina vojde. Po upečení sa síce zmenší, ale pustí veľké množstvo tuku. To si užívajú hlavne páni, hociktorý pôžitkár si vypečené sadlo s chutnou šťavou po stuhnutí maže na chleba. U nás nájdete klasické smaltované pekáče, zaujímavú prípravu pečene umožňujú tzv. arómapekáče, ktoré majú v sklenenej pokrievke úchyt s priestorom, kam je možné naliať víno, pivo, to prekvapkáva dovnútra, bez toho aby ste museli veko dávať dole a vzniknutá para nesúci vôňu a aromatické látky prevoňajú celý pokrm. A v modernej domácnosti sa často s obľubou pečie v pekáčoch s nepriľnavou vrstvou z kolekcie riadu GRADNE. Výpek sa ľahko stiahne stierkou, pečienka sa nepripaľuje a napriek tomu docielite chrumkavé kožtičky.
- Kvalitné hrnce na prípravu sladučkej červenej kapusty na skaramelizovanej cibuľke a slaninke, niekto pridáva jabĺčka alebo deci červeného vína. U nás si vyberiete určite. Napríklad klasické nerezové hrnce ANETT so sendvičovým dnom aj nepriľnavé hrnce a kastróly GRANDE.
- Nerezový krájač čerstvých knedlí, ktorý zabezpečí, že všetky plátky z práve uvarenej žemľovej alebo vo fólii varenej karlovarskej knedle budú rovnomerné. Nedôjde k ich zdeformovaniu ako pri krájaní nožom. A kto si da k husi radšej zemiakovú knedľu, určite využije odolné naberačky, aby ich v ten správny čas vytiahol z horúcej vody.
A na spláchnutie takého výdatného obeda sa hodí:
- Pohár na pivo. Niekto dáva prednosť klasickým pollitrákom s uchom, iný siahne po tenkostenných pohároch na stopke. A keď to pivečko bude navyše čapované do džbánku z miestnej krčmičky, dokonalý pôžitok je zaručený.
- Čas mladých vín, ktoré sú prvými jesennými vínami z tohtoročnej úrody. Môžete ich oceniť aj tak, že si ich vychutnáte z krásneho pohára.