Skúste celé naše nedeľné Valentínske menu – recepty k inšpirácií tu, alebo využite len predkrm a s kávou a pohárom džúsu prekvapte svojho partnera v posteli.
Predkrm:
Valentínsky toast plný lásky
- 2 plátky tmavého toastového chleba
- 2 vajíčka
- plátkový syr
- soľ a mleté korenie
- maslo
- rukola
- olivový olej
Aké jednoduché. Na panvicu kvapneme trochu oleja a opečieme 2 plátky toastového chleba, na ktoré položíme plátok syra. Po vybratí toastov panvicu utrieme servítkou, vložíme 2 silikónové formy na volská oka v tvare srdce a rozklepeme vajíčko. Ľahko ich osolíme, okoreníme a necháme bielok zatuhnúť. Na toast položíme rukolu, kvapneme olivovým olejem a korením a navrch položíme volské oko – srdce.
Hlavné jedlo:
Hovädzí biftek s pečenou zeleninou
- 750 g hovädzej sviečkovej
- 4 štipky tymianu
- paradajky, paprika, cuketa podľa chuti
- štipka tymianu a rozmarínu
- olivový olej
- morská soľ
- čerstvo roztlčené korenie
Mäso z chladničky nechajte dôjsť do izbovej teploty. Nesoľte, nekoreňte. Rozohrejte liatinovú panvicu, kvapnite olej a sprudka silnejší plátok sviečkovej opečte z oboch strán. Potom stiahnite teplotu, pridajte bylinky a ľahko ho polievajte výpekom s lyžicou masla. Strážte si stupeň prepečenia, podľa toho, či máte radi hovädzie krvavé alebo viac prepečené. Malo by zostať pri skúške prstom pružné, ale zľahka pevné. Potom ho odstavte a nechajte zakryté na teplom tanieri odpočívať. Soliť budete až pri podávaní. Do výpeku vhoďte zeleninu a opečte ju na skus. Podávajte len tak, alebo s pečeným zemiakom.
Dezert:
Makovo-orechové srdce bez múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g mletého maku
- 100 g zmäknutého masla
- 4 vajcia
- 150 g cukru (my sme použili kombináciu 100 g cukru múčka a 50 g xylitolu)
- 250 ml mlieka (možno nahradiť rastlinným mliekom)
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička škorice a štipka soli
Tento recept je veľmi jednoduchý, hodí sa na prípravu jemných muffinov, bábovky alebo korpusu (ideálne do formy s priemerom 20-24 cm). V mechanickom mlynčeku si nameľte mak. Ten obsahuje veľké množstvo bielkovín, železo, vápnik a ďalšie prospešné látky, navyše upokojuje a uvoľňuje napätie. Oddeľte si zvlášť žĺtky a bielky. V mise na miesenie vyšľahajte žĺtky s cukrom a so zmäknutým maslom do peny. Potom pridajte mletý mak, čerstvo mleté orechy, mlieko, škoricu, soľ a 2 lyžice škrobu. Vznikne redšia zmes, do ktorej pomaly vareškou pridajte pevný sneh z bielkov.
Zmes nalejte do ľahko vymastenej, prípadne olejom v spreji vystriekanej formy. My sme použili našu obľúbenú formu na 6 sŕdc. Z tohto množstva ich vznikne cca 12 kusov. U starších foriem, zvlášť keramických alebo kovových je dobré ešte vysypať vnútro mletým kokosom, pokiaľ chcete zachovať bezlepkovú verziu receptu. Ľahšie sa potom hotový múčnik vyklopí. Plňte ju 1 cm pod okraj priehlbiny, cesto trochu narastie.
Pečte 30 minút v rozohriatej rúre na 180 °C, prepečenie poznáte podľa zlatistého povrchu, prípadne pichnite špajľou do cesta, nemalo by sa takmer lepiť.
Upečené srdiečka po vychladnutí vyberte z formy a podávajte napr. so šľahačkou a jahodami.