Skúste celé naše nedeľné Valentínske menu – recepty k inšpirácií tu, alebo využite len predkrm a s kávou a pohárom džúsu prekvapte svojho partnera v posteli.

Predkrm:

Valentínsky toast plný lásky

  • 2 plátky tmavého toastového chleba
  • 2 vajíčka
  • plátkový syr
  • soľ a mleté korenie
  • maslo
  • rukola
  • olivový olej

Aké jednoduché. Na panvicu kvapneme trochu oleja a opečieme 2 plátky toastového chleba, na ktoré položíme plátok syra. Po vybratí toastov panvicu utrieme servítkou, vložíme 2 silikónové formy na volská oka v tvare srdce a rozklepeme vajíčko. Ľahko ich osolíme, okoreníme a necháme bielok zatuhnúť. Na toast položíme rukolu, kvapneme olivovým olejem a korením a navrch položíme volské oko – srdce.

Hlavné jedlo:

Hovädzí biftek s pečenou zeleninou

  • 750 g hovädzej sviečkovej
  • 4 štipky tymianu
  • paradajky, paprika, cuketa podľa chuti
  • štipka tymianu a rozmarínu
  • olivový olej
  • morská soľ
  • čerstvo roztlčené korenie

Mäso z chladničky nechajte dôjsť do izbovej teploty. Nesoľte, nekoreňte. Rozohrejte liatinovú panvicu, kvapnite olej a sprudka silnejší plátok sviečkovej opečte z oboch strán. Potom stiahnite teplotu, pridajte bylinky a ľahko ho polievajte výpekom s lyžicou masla. Strážte si stupeň prepečenia, podľa toho, či máte radi hovädzie krvavé alebo viac prepečené. Malo by zostať pri skúške prstom pružné, ale zľahka pevné. Potom ho odstavte a nechajte zakryté na teplom tanieri odpočívať. Soliť budete až pri podávaní. Do výpeku vhoďte zeleninu a opečte ju na skus. Podávajte len tak, alebo s pečeným zemiakom.

Dezert:

Makovo-orechové srdce bez múky

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g mletého maku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • 150 g cukru (my sme použili kombináciu 100 g cukru múčka a 50 g xylitolu)
  • 250 ml mlieka (možno nahradiť rastlinným mliekom)
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžička škorice a štipka soli

Tento recept je veľmi jednoduchý, hodí sa na prípravu jemných muffinov, bábovky alebo korpusu (ideálne do formy s priemerom 20-24 cm). V mechanickom mlynčeku si nameľte mak. Ten obsahuje veľké množstvo bielkovín, železo, vápnik a ďalšie prospešné látky, navyše upokojuje a uvoľňuje napätie. Oddeľte si zvlášť žĺtky a bielky. V mise na miesenie vyšľahajte žĺtky s cukrom a so zmäknutým maslom do peny. Potom pridajte mletý mak, čerstvo mleté orechy, mlieko, škoricu, soľ a 2 lyžice škrobu. Vznikne redšia zmes, do ktorej pomaly vareškou pridajte pevný sneh z bielkov.

Zmes nalejte do ľahko vymastenej, prípadne olejom v spreji vystriekanej formy. My sme použili našu obľúbenú formu na 6 sŕdc. Z tohto množstva ich vznikne cca 12 kusov. U starších foriem, zvlášť keramických alebo kovových je dobré ešte vysypať vnútro mletým kokosom, pokiaľ chcete zachovať bezlepkovú verziu receptu. Ľahšie sa potom hotový múčnik vyklopí. Plňte ju 1 cm pod okraj priehlbiny, cesto trochu narastie.

Pečte 30 minút v rozohriatej rúre na 180 °C, prepečenie poznáte podľa zlatistého povrchu, prípadne pichnite špajľou do cesta, nemalo by sa takmer lepiť.

Upečené srdiečka po vychladnutí vyberte z formy a podávajte napr. so šľahačkou a jahodami.