SUROVINY
- 1,5 kg pekinskej kapusty
- 3 lyžice soli
- 1 hrnček vody
- 300 g kimchi pasty
- 1 biela reďkovka
- 2 jarné cibuľky
- 1 mrkva
POSTUP:
Väčšiu hlávku pekinskej kapusty pozdĺžne rozkrojte na štvrtiny. Každý list dôkladne opláchnite a jemne posoľte, predovšetkým silnejšie časti. Potom ich nakrájame na rezančeky. Kapustu vložte do veľkej misy, zalejte 1 hrnčekom vody a nechajte odpočívať 2–3 hodiny. Počas tejto doby kapustu niekoľkokrát premiešajte.
Jemne nakrájanú mrkvu, reďkovku a cibuľku premiešajte s pastou. Kapustu opláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať.
Zmes kapusty, zeleniny a kimchi pasty preložte do kvasnej nádoby, stlačte a priklopte vloženou pokrievkou. Samo pustí šťavu a vy tak minimalizujete prístup vzduchu. Necháte fermentovať pri izbovej teplote 5 dní.
Nakoniec presuniete hrniec s kimchi do chladničky, tým sa ďalšia fermentácia spomalí.
Orion tip: kimchi pastu je možné zakúpiť už hotovú, to vám uľahčí prácu. Možno ju ale pripraviť aj doma zo zmesi mletej papriky, čili prášku (napr. kórejského gochugaru), drveného cesnaku, nastrúhaného zázvoru, rybej omáčky (prípadne sójovej omáčky pre vegetariánsku verziu), cukru a vody.
Kimchi vydrží v chladničke presunutej v zaváracích pohároch aj niekoľko týždňov, po otvorení ju spotrebujte do 3 dní.