Suroviny
- 1 liter mlieka (nie UHT)
- šťavu z 1/2 citróna / 250 g jogurtu / 1–3 lyžičky octu
- soľ alebo cukor
- bylinky
Postup:
Liter čerstvého mlieka zohrejte na teplotu cca 96°C (teplota tesne pred varom). Na zohriatie môžete použiť mikrovlnnú rúru s výkonom 800 W. Do horúceho mlieka nalejte šťavu z citróna alebo ocot, alebo jogurt. Zľahka premiešajte. Mlieko sa zrazí.
Podľa chuti osoľte alebo oslaďte. Môžete pridať bylinky. Počkajte približne 15 minút. Srvátku prelejte cez sitko a uchovajte pre ďalšie použitie. Sitko s tvarohom vložte do misky a nechajte hodinu v chladničke.
Tipy: Na výrobu domáceho syra (tvarohu) sa odporúča čerstvé pasterizované mlieko a súprava na výrobu domáceho tvarohu. Nepoužívajte trvanlivé (UHT) mlieko. Pred scedením srvátky môžete pridať bylinky, rascu, černušku atď.
Konzistencia tvarohu závisí od druhu použitého prostriedku na kvasenie:
- šťava z citróna = vlhký, mäkký tvaroh
- jogurt = krémový tvaroh
- ocot = hrudkovitý tvaroh
A ako využiť srvátku? Srvátku určite nevylievajte. Obsahuje radu vitamínov a mnohé minerálne látky. Má na organizmus blahodárne účinky - čistí organizmus od toxických látok tým, že podporuje činnosť ľadvín a zlepšuje metabolizmus, bielkoviny zo srvátky znižujú cholesterol, riziko rakoviny, zlepšuje celkovú kondíciu a je vhodná proti kožným chorobám (predovšetkým akné a lupienke), zlepšuje činnosť čriev atď. Môžete ju piť ako horúci alebo studený nápoj, urobiť si pleťovú masku alebo si ju naliať do kúpeľa a chvíľu v nej relaxovať.