SUROVINY
- 1 kg kuracieho mäsa
- 25 g soli
- 1 lyžička cukru
- 0,1 l vody
- olivy – podľa vlastnej chuti
POSTUP:
Mäso nakrájajte na kocky a časť na drobné kúsky, pridajte soľ, cukor. Postupne prilievajte vodu. Všetko riadne prepracujte rukami alebo hnetačom tak, aby sa začala vylučovať bielkovina – to zaistí prepojenosť šunky – min. 10 minút. Mäso vkladajte po vrstvách do vrecka vloženého do šunkovaru a prekladajte olivami, prípadne inou obľúbenou naloženou zeleninou, hubami, naloženým zeleným korením... Uzatvorte a nechajte v chladničke 1 – 2 dni odležať.
Šunkovar dajte do hrnca s vodou – voda nesmie natiecť dovnútra. Teplota vody sa musí pohybovať medzi 75 – 80 °C. Kontrolujte priloženým teplomerom. Varte cca 2 hodiny. Potom ju ochlaďte a môžete krájať na širšie plátky, klinky a pod. Chuť olív prestúpi do mäsa
a vytvorí zaujímavú chuť. Prílohou môže byť čerstvá chrumkavá bageta, biele pečivo a zelenina.