SUROVINY
- 250 g hladkej múky
- 150 ml vlažnej vody
- 1 lyžica olivového oleja
- ¼ kocky droždia
- štipka soli
- štipka cukru
náplň:
- sugo, šunka, chorizo, klobása, plátkový syr, mozzarella, čierne olivy, provensálske korenie…
POSTUP:
Do múky pridáme soľ, rozdrobíme droždie, cukor a vlejeme vlažnú vodu a lyžicu oleja. Rovno, bez prípravy kvásku spracujeme hnetačom alebo ručne pevné cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien nádoby. Pokiaľ je veľmi riedke, ľahko prisypeme múku. Dáme ho pod utierku kysnúť na cca 40 minút.
Na ozdobu si zatiaľ pripravíme sugo, pretlak alebo kvalitný kečup, šunku, plátkový syr eidamského typu a pod., podľa toho čo máme radi. Zo šunky, salámy a syra vykrájame tvary pomocou šikovných nerezových vykrajovačiek.
Cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme tenké placky. Cesto je pružné a môže sa pri vaľkaní trochu vracať, to nás ale neodradí, za chvíľu sú placky pripravené. Potrieme ich pretlakom a vrstvíme suroviny podľa chuti. Z čiernych olív vytvoríme pavúčiky, ktoré rozmiestnime po ploche pizze. Syr ponecháme bokom, ten dáme hore až pred koncom pečenia. Hotovú pizzu vložíme do rozpálenej rúry na nepriľnavom plechu, buď klasickom obdĺžnikovom alebo na praktickom okrúhlom plechu s otvormi, ktoré zaistia lepšie prepečenie. Pečieme 10 minút na 250 °C, potom pridáme vykrojené tvary zo syra a necháme ich 2 minúty ešte prepiecť, až sa trochu rozpustia. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhou pizzou, kto má teplovzdušnú rúru, môže piecť obe pizze zároveň, tam stačí doba pečenia 5-8 minút. Po vybratí z rúry krájame na doske jednotlivé diely.
Náš tip:
Pokiaľ sa cesto lepí a nejde vyvaľkať, môžete si pomôcť rukami. Stačí ľahko potrieť dlane olejom a roztiahnuť cesto ručne. Na ruky sa neprilepí a pritom získate guľatý, príp. obdĺžnikový tvar (ak chcete pizzu na celý plech). Skvelou voľbou je aj kameň na pečenie, pizzu naň môžete presunúť aj s papierom na pečenie. Pizze totiž prospieva vysoká teplota, čím prudšie sa pečie, tým je lepšia, chrumkavejšia.