SUROVINY
- 700 g hladkej alebo chlebovej múky
- 400 ml vlažnej vody
- 1 lyžica cukru kryštál
- 1 vrecko sušeného droždia
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 4 lyžičky soli
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 1 lyžica bieleho sezamu
- 1 lyžička rasce
varianty: vyprážaná cibuľka, olivy, orechy, škvarky…
POSTUP:
Príprava cesta je veľmi rýchla. Stačí v mise metličkou zmiešať vodu, cukor a droždie, až vznikne riedka kaša. Potom prilejeme olej, vsypeme preosiatu múku, semienka, soľ. Všetko ručným šľahačom, v robote alebo pekne ručne vareškou zapracujeme a necháme 20 minút kysnúť, prikryté pod utierkou.
Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a špachtľou alebo nožom ho rozkrojíme na dve časti. Jednu časť rukou roztiahneme alebo vyvaľkáme valčekom, druhú časť na ňu položíme a preložíme. Takto zarolované cesto opäť rozkrojíme a postup zopakujeme ešte 2x.
Do múkou vysypanej ošatky vložíme cesto a zapneme rúru na 200 °C. Kým sa rúra rozohreje, cesto ešte nakysne. Do rúry dole vložíme prázdny plech. Potom na druhý plech bochník vyklopíme z ošatky a hore ho narežeme nožom na chlieb. Tesne pred vložením chleba do rozpálenej rúry nalejeme na spodný plech studenú vodu, tá sa zmení na paru a chlieb potom bude krásne chrumkavý, s peknou pevnou kôrkou.
Pečieme cca 25 minút. Po vytiahnutí položíme na mriežku a necháme ho vychladnúť.