SUROVINY

  • 170 g hladkej múky
  • 85 g masla
  • 1 vajce
  • 3 lyžice ľadovej vody
  • 1 lyžička soli

+ náplň: 1 balenie zelenej špargle, 1 cibuľa, 100 g tvrdého syra (Ementál, Gouda…), 3 vajcia, 1 smotana na šľahanie (možno nahradiť crème fraîche), paradajky, korenie, soľ, muškátový oriešok

POSTUP:

Do misy na miesenie preosejeme múku, pridáme vajíčko, kúsky studeného masla a soľ. Tu je najlepšia ručná práca, postupne medzi prstami vznikne mrvenička, v tej chvíli pridáme ľadovú vodu a spracujeme hladké cesto. Pozor, maslo pod rukami veľmi mäkne, tak sa nezľaknite, že bude lepivé, pracujeme rýchlo. Po uložení do chladničky stuhne a po cca 1 hodine odpočinku sa s ním bude dobre pracovať.

Medzitým si pripravíme náplň. Nakrájanú cibuľu je možné orestovať na panvici, bude mať lepšiu chuť a vôňu, vsypeme do misy. Pridáme nastrúhaný syr, smotanu, vajíčka, dochutíme a premiešame. Mäsožravce si môžu pridať slaninu alebo nakrájanú šunku.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm, vložíme do silikónovej formy so skleneným dnom tak, aby malo zdvihnuté okraje, popicháme vidličkou a vlejeme náplň. Niekto cesto predpeká, zaťažené vrstvou fazule, nie je to ale nutné. Do náplne vložíme stonky špargle a širšie plátky paradajok, potom už len pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút pri 200 °C.

Quiche je vynikajúci teplý aj studený, má mnoho obmien, za vyskúšanie stojí cibuľový, špenátový, s kozím syrom, žihľavou aj cuketou. Proste s tým, čo je práve v sezóne alebo v chladničke k dispozícii.


Orion tip: cesto možno ľahko do formy preniesť namotané na valčeku, pečieme v tortovej forme so skleneným dnom, ktorá sa ľahko zloží a koláč možno na skle rovno krájať.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>