SUROVINY:
- 4 vajcia
- 200 g krupicového cukru
- 120 ml mlieka
- 120 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- olej v spreji na vymazanie formy
POSTUP:
Je to jednoduché a rýchle. Formu stačí vystriekať olejom v spreji a vysypať múkou, bábovka pôjde po upečení krásne vyklopiť. Predhrejte si rúru na 170 °C a pripravte si 2 misky. Do jednej misky dajte žĺtky, do druhej bielky.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli do pevného snehu. V druhej mise utrite žĺtky s krupicovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny, postačí všetko premiešať metlou. Postupne prilievajte olej a mlieko, šľahajte dohladka. Odvážte na kuchynskej váhe 250 g polohrubej múky a pridajte ju spolu s práškom do pečiva k hladkej zmesi.
Do žĺtkového cesta opatrne po častiach zapracujte bielkový sneh. Miešajte jemne, aby cesto zostalo nadýchané.
Do pripravenej formy nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre približne 45–50 minút. Kontrolujte špajdľou - pokiaľ na nej nelepí lepivé cesto, je bábovka upečená.
Nechajte bábovku asi 10 minút vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na rošte alebo mriežke. Podávajte pocukrovanú práškovým cukrom.
Základný recept má mnoho obmien, skúste kombináciu rôznych chutí:
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA: pridajte do 1/3 cesta kakao, nalejte svetlé a potom tmavé cesto do formy, ľahko špajľou premiešajte a hneď bude mramorová bábovka na svete
- ORECHOVÁ BÁBOVKA: namiesto 50 g múky pridajte do cesta nasekané vlašské orechy, prípadne aj kandizované ovocie, ktoré chuťovo aj vizuálne bábovku doladia
- BÁBOVKA S VÔŇOU RUMU: pridajte do cesta hrozienka namočené v rume a uvidíte, ako sa budú všetci olizovať
- CITRÓNOVÁ BÁBOVKA: nastrúhaná kôra z bio citrónu a vytlačená šťava zvýrazní chuť bábovky, je možné pridať kúsky čokolády, ktoré je dobré obaliť v múke, aby neklesli po naliatí na dno / kombináciu citróna pristane aj mletý mak, tým možno nahradiť 50 g múky