Suroviny
- 50 g masla
- 650 g hladkej múky
- 7 lyžíc mlieka
- 250 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 150 g medu
- 2 lyžičky perníkového korení
- 2 lyžičky jedlej sódy
Na potretie cesta:
- 1 žĺtok a lyžička vody
Bielková poleva: na 1 bielok použijete podľa veľkosti vajíčka
- 140 až 150 gramov práškového cukru
- lyžičku citrónovej šťavy
- jednu až dve lyžičky škrobu
Postup prípravy cesta:
Do misy dáme múku, cukor, sódu a perníkové korenie. Všetko premiešame, pridáme maslo, žĺtky, med a mlieko a vypracujeme cesto. Nemusí sa dávať do chladničky odležať, môžeme hneď vyvaľkať na asi 0,5 cm hrubý plát a vykrajovať tvary.
Orion tip:Skvelou vychytávkou je silikónový val, na ktorom nemusíme medovníčky takmer vysypávať, pretože sa na ňom cesto nelepí. Tiež silikónový valček bude skvelým pomocníkom. A aby bolo cesto rovnomerné, pretože tenšie medovníčky sa rýchlejšie pripália, stačí použiť valček s nastaviteľnou hrúbkou vaľkania. Pečieme na 170 °C asi 10 minút. Upečené perníčky hneď potrieme žĺtkom.
Postup prípravy bielkovej polevy:
Všetko dôkladne vyšľahajte metličkovým elektrickým šľahačom. Hotová poleva sa nesmie roztekať, ale ani nesmie byť natoľko hustá, že nepôjde vytláčať zo sáčku. Hustotu si musíte vyskúšať a upraviť buď pridaním citrónovej šťavy, alebo naopak škrobu. Ak nechcete, aby sa vám pri zdobení upchávala špička sáčku alebo ústia zdobiacej pištole, kúpte si na prípravu polevy práškový cukor označený ako extra jemný a preosejte ho cez jemné sitko. Cez sitko tiež preceďte vytlačenú citrónovú šťavu, ktorá môže obsahovať drobné jadierka.
Farebná poleva na perníčky:
Hotovú polevu môžete samozrejme tiež zafarbiť. Je len na vás, či si vyberiete kupované potravinárske farby (lepšie sú gélové) alebo použijete tie prírodné, ako sú šťava z červenej repy, mrkvy, špenátu alebo napríklad štipka kurkumy. S gélovými farbičkami to ale neprežeňte, stačí naozaj kvapka. Dávkujte ich napríklad špajdľou alebo špáradlom. Perníčky tiež môžete napríklad len štetcom potrieť klasickou bielou polevou a na kreatívne dodekorovanie dať deťom do ruky sáčok s tenkou špičkou s pripravenou jemnou bielkovou polevou, nech zapoja fantáziu a užijú si ten krásny predvianočný čas.