SUROVINY
- 300 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1/2 balenia mrazeného listového špenátu
- 150 g krupicového cukru
- 1 lyžica bieleho jogurtu
- 100 ml oleja
- 1 kypriaci prášok
- kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
na dozdobenie: 2 tabuľky bielej čokolády, lyofilizované ovocie, marcipán, sekané pistácie...
POSTUP:
V tomto recepte použijeme mrazený špenát, cupcaky možno ale pripraviť aj z čerstvého baby špenátu. Najprv si rozmrazíme špenát. Cez cedidlo ho postláčame, aby vytiekla prebytočná voda a dáme do mixéra. Vyšľaháme vajíčka s cukrom do hladkej svetlej peny, najskôr na nižšie otáčky, potom rýchlosť ručného šľahača zvýšime. To trvá cca 6 minút. Vajíčka by mali mať izbovú teplotu. Potom prilejeme olej, pridáme najemno rozmixovaný špenát, kôru, jogurt a prisypávame múku s kypriacim práškom. To je všetko. Jednoduché a rýchle.
Zapneme si rúru na 180 °C.
Silikónovú formu v tvare sliepočiek zľahka strekneme olejom v spreji a cesto do nich nalejeme. Plníme 1 cm po okraj, sliepočky pri pečení nadobudnú a po vybratí z rúry zase trochu klesnú. Pokiaľ ešte ostane, môžeme cesto naliať do papierových košíčkov či foriem na tartaletky a tieto cupcaky potom zdobiť krémom a čerstvým ovocím. Pečieme v rozohriatej rúre 15 minút, ku koncu pečenia otestujeme špajľou, či sa už cesto uprostred nelepí.
Po upečení ešte teplé sliepočky vylúpneme z formy, necháme vychladnúť na mriežke a máčame do rozohriatej bielej čokolády. Tú nie je potrebné riediť smotanou, v miske nad vodným kúpeľom sa rýchlo rozpustí do požadovanej konzistencie. Sliepočky zdobíme podľa chuti, sypeme orieškami, lyofilizovaným ovocím, kvetmi sedmokrások, drobným veľkonočným zdobením z cukru, cukrárskym sáčkom s tmavou čokoládou alebo farebnou polevou a marcipánom.
Sliepočky sú pekne vláčne, v kombinácii s bielou čokoládou budú jednoducho fantastické.