SUROVINY
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g mletého maku
- 100 g zmäknutého masla
- 4 vajcia
- 150 g cukru (my sme použili kombináciu 100 g cukru múčka a 50 g xylitolu)
- 250 ml mlieka (možno nahradiť rastlinným mliekom)
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička škorice a štipka soli
POSTUP:
Tento recept je veľmi jednoduchý, hodí sa na prípravu jemných muffinov, bábovky alebo korpusu (ideálne do formy s priemerom 20-24 cm). V mechanickom mlynčeku si nameľte mak. Ten obsahuje veľké množstvo bielkovín, železo, vápnik a ďalšie prospešné látky, navyše upokojuje a uvoľňuje napätie. Oddeľte si zvlášť žĺtky a bielky. V mise na miesenie vyšľahajte žĺtky s cukrom a so zmäknutým maslom do peny. Potom pridajte mletý mak, čerstvo mleté orechy, mlieko, škoricu, soľ a 2 lyžice škrobu. Vznikne redšia zmes, do ktorej pomaly vareškou pridajte pevný sneh z bielkov.
Zmes nalejte do ľahko vymastenej, prípadne olejom v spreji vystriekanej formy. My sme použili našu obľúbenú formu na 6 sŕdc. Z tohto množstva ich vznikne cca 12 kusov. U starších foriem, zvlášť keramických alebo kovových je dobré ešte vysypať vnútro mletým kokosom, pokiaľ chcete zachovať bezlepkovú verziu receptu. Ľahšie sa potom hotový múčnik vyklopí. Plňte ju 1 cm pod okraj priehlbiny, cesto trochu narastie.
Pečte 30 minút v rozohriatej rúre na 180 °C, prepečenie poznáte podľa zlatistého povrchu, prípadne pichnite špajľou do cesta, nemalo by sa takmer lepiť.
Upečené srdiečka po vychladnutí vyberte z formy a podávajte napr. so šľahačkou a jahodami.
Ďalšie zaujímavé recepty tu >>