Suroviny
- 500 g malín
- 250-300 g cukru
- 200-250 ml kokosového mlieka z plechovky
- 1 citrón
- 1 vrchovatú lyžičku ovocného pektínu
- ½ lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Najprv si pripravte čisté poháre, ideálne aj vysterilizované. Na toto množstvo džemu vám vystačia 2 poháre s objemom 250 ml. Maliny vložte do hrnca a podlejte ich 1-2 lyžicami vody. Pozvoľna ich krátko rozvarte. Pridajte kokosové mlieko, ideálne viac tuhé časti mlieka ako tekuté a pridajte cukor. Z citróna vytlačte šťavu, pektín premiešajte s lyžicou cukru a oboje pridajte k malinám. Dobre premiešajte, nech sa pektín rozpustí. Nakoniec vmiešajte kyselinu citrónovú, a ešte pár minút povarte.
Test hustoty džemu možno vykonať tak, že na tanierik dáte lyžičku džemu, počkáte až vychladne a ak po vychladnutí nesteká, môžete ešte horúci plniť do čistých a suchých pohárov. Dôkladne ich uzavrite a otočte hore dnom, stačí na štvrť hodinky. Ak máte poháre s gumičkou, musíte ich po uzavretí ešte sterilovať 10 minút v zaváracom hrnci.