Suroviny
- 40 dkg bravčovej pečene
- 60 dkg bravčového mäsa
- 1/4 kocky masla
- 10 dkg mandlí
- 100 ml smotany
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry
- 1/2 lyžičky soli
- 0,004 l portského vína
- 1 strúčik cesnaku
- štipka mletého korenia
Postup:
Očistenú bravčovú pečeň pomelieme na mäsovom mlynčeku, bravčové mäso nakrájame na malé kocky a všetko dáme vychladiť. Vychladené bravčové mäso rozmixujeme, pridáme soľ, mleté čierne korenie a za stáleho mixovania prilejeme smotanu. Do zmesi pridáme surovú mletú pečeň, ktorá vytvorí prať, tzn. pekne celú štruktúru spojí, prilejeme štamprlík portského, pridáme mandle, prelisovaný strúčik cesnaku a dobre umytú nastrúhanú citrónovú kôru. Na záver prešľaháme s maslom izbovej teploty, to celú zmes prepojí a bude nadýchanejšia.
Varíme v šunkovare cca 1,5 hodiny. Na záver necháme paštétu vychladnúť, vyklopíme na tanierik a podávame s čerstvým pečivom. Chuť paštéty skvele doplní brusnicové coulis.