Hlavnou prísadou na kvasenie zeleniny je morská soľ a mletá alebo drvená rasca, na obmenu je možné pridať cesnak, chren, kôpor a iné bylinky alebo tiež morskú riasu.
Suroviny - základný recept
- 1 kg zeleniny
- 2 lyžice morskej soli
- lyžička mletej alebo drvenej rasce
Ako príklad udávame 500 g bielej či červenej hlávkovej kapusty, 300 g mrkvy a 200 g cibule.
Postup:
Kapustu nastrúhajte ručne alebo v robote na ľubovoľne veľké kúsky, mrkvu nastrúhajte najemno či nahrubo a cibuľu nakrájajte najemno. Zeleninu premiešajte so soľou a rascou a sypte ju postupne po vrstvách do PICKLES nádoby. Každú vrstvu dôkladne potlačte, aby ste vytlačili čo najviac šťavy.
Zelenina by mala byť ponorená, ak je tekutiny málo, doplňte vodou. Potom zeleninu prikryjete menším vekom - ťažítkom, do jeho hornej časti postavte drevenú časť, ktorú prestrčte väčším vekom a nádobu zavrite. Gumičku natiahnite cez vykrojené V na drevenej časti a tím zafixujete ťažítko vnútri PICKLES. Zelenina pri kvasení musí zostať bez prístupu vzduchu, je teda vhodné nádobu prikryť ešte potravinárskou fóliou alebo mikroténovým vreckom.
Zeleninu nechajte kvasiť pri izbovej teplote 2-6 dní. Čím teplejšia miestnosť a čím menej pridanej soli, tým bude kvasenie kratšie.
Po ukončení kvasného procesu zeleninu naložte do menších uzavierateľných pohárov a skladujte je v ľadničke, kde vydrží až pol roka.