Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 50 g masla
- 40 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice rumu
- 4 žĺtky
- 250 ml mlieka
- 40 g droždia
- štipka soli
- kôra z 1 citróna
Postup:
Múku, soľ, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru premiešame v mise, uprostred urobíme jamku pre kvasnice. Na ne nasypte trochu cukru a vlažné mlieko. Až kvások vzíde, pridáme žĺtky, rum a rozpustené maslo. To by nemalo byť horúce, ale vlažné. Zarobíme cesto a necháme na teplom mieste cca hodinu kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na cca 1,5 cm hrúbku, v tom nám môže pomôcť šikovný nepriľnavý valček a na plát naznačíme vykrajovačkou tvary. Do ich stredu vložíme náplň, druhú vyváľanú polovicu priklopíme a vykrajovačkou na šišky vykrájame tak, aby bol hrboľ s náplňou pekne uprostred. Tým sa obe vrstvy spoja. Pokiaľ si nie ste istí, že sa trafíte, je možné vykrájať z druhej časti kolieska a tie pokladať na spodné cesto samostatne. Odrezky možno ľahko spracovať a vytvoriť znova šišky alebo len guličky, skôr ale len raz, potom už by bolo cesto veľmi tuhé.
Do kastróla potom stačí naliať vyššiu vrstvu oleja a šišky smažiť z oboch strán dozlatista. Ideálne je pridať do oleja aj kúsok masla, pretože vďaka tomu ostanú šišky krehké, ale nenasiaknu tak mastnotou. Nikdy ale neukladajte šišky do slabo rozpáleného oleja, pretože nebudú pekne nafúknuté a nasajú príliš veľa mastnoty. Prebytočný tuk je možné odsať obrúskom.
- Orion tip: Pokrievka s funkciou ochranného sita sa bude hodiť vždy, keď je treba zabrániť prskaniu a rozstrekovaniu oleja pri smažení.
Nakoniec ich pocukrujeme cukorničkou so sitkom. Možno ich tiež piecť na plechu a papieri na pečenie v rozohriatej rúre pri 180 °C cca 15 minút, po vytiahnutí ich ihneď potrieme rozpusteným maslom s kvapkou rumu.
Plnku (lekvárová, čokoládová) môžete plniť do hotových šišiek aj zboku pomocou plniaceho vrecúška a špičky alebo do nich môžete urobiť jamku ešte predtým, ako ich vysmažíte.