Tieto cookies sú plné opražených vločiek a chrumkavých orieškov.
Repa im dodá krásnu ružovú farbu, takže prekvapí nielen hostí. Aj deti si na nich pochutnajú, pokiaľ im ich zabalíte do desiatovej krabičky do školy. A ak chcete odľahčenú verziu, namiesto cukru použite stéviu alebo xylitol, tzv. brezový cukor.
SUROVINY:
- 1,5 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 hrnček hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
- 0,5 hrnčeka práškového cukru
- 1 stredne veľkú červenú repu
- ½ prášku do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 1 vajce
- 100 g rozpusteného masla
- 0,5 hrnčeka orechov
- 1 hrnček strúhanej, varenej červenej repy
- 3 lyžice mlieka na rozriedenie
POSTUP:
Začnite tým, že si uvaríte červenú repu do mäkka. Repu nekrájajte, nechajte buľvu vcelku, nech sa nevyvarí červené farbivo. Alebo ju možno upiecť zabalenú v alobale v rúre. Stačí ju hodiť na mriežku, napríklad vedľa pekáča s mäsom, tým ušetríte energiu pri jej pečení. A kto sa tým nechce vôbec zdržiavať, môže použiť už hotovú repu, vákuovanú v sáčku.
Ovsené vločky opražte nasucho na nepriľnavej panvici, nasypte ich do misky na miesenie. Maslo v miske nechajte ľahko rozpustiť, použite mikrovlnnú rúru, ta je najrýchlejšia. Olúpanú varenú repu nastrúhajte na jemnom strúhadle, vlašské orechy nasekajte alebo podrvte na hrubšie kúsky. Potom už stačí všetko zmiešať, pripraviť si 2 plechy vyložené papierom na pečenie a polievkovou lyžicou vytvoriť hrudky. Tie ľahko roztlačte, zarovnajte do tvaru okrúhlych cookies. Sušienky sa zväčšia len nepatrne, takže stačia rozostupy medzi kúskami cca 2 cm.
Nakoniec ich vložte do rozpálenej rúry a pečte pri 200 °C asi 10 minút, zhora zostanú ružové, zospodu budú ľahko dozlatista. Možno ich posypať práškovým cukrom, postriekať čokoládou alebo ich nechať len tak, nech vynikne zaujímavá farba. A verte, že typická chuť repy tam nebude vôbec cítiť, takže si pochutnajú aj tí, ktorí jej príliš neholdujú.