Suroviny
- 1 menšia cuketa, cca 250 g
- šťava z ½ citróna
- 2 balenia vanilkového cukru
- ½ vanilkového pudingu v prášku
- 2 lyžice cukru kryštál
- mletá škorica
- drvené vlašské orechy
- 2 lyžice strúhanky
- lístkové cesto rolované na papieri na pečenie
- 1 vajíčko na potretie
Postup:
Olúpanú a nahrubo nastrúhanú cuketu dajte do misky a pridajte citrónovú šťavu. Cuketa veľa tekutiny nepustí, ale pokiaľ áno, trochu ju sceďte.
Vložte ju do rajnice s nepriľnavým povrchom, pridajte cukor, vanilkové cukry a škoricu. Cuketu poduste ľahko, aby zosklovatela, stačí 3-5 minút, vsypte vanilkový puding, ktorý s tekutinou z cukety vytvorí spojidlo.
Rýchlejšiu prácu zaistí lístkové cesto, ktoré sa predáva už rozvaľkané na papieri na pečenie, stačí ho teda len rozvinúť, uprostred vysypať pás široký cca 10 cm strúhankou a naniesť vychladnutú zmes. Hore ju posypte vlašskými orechmi.
Orion tip: Vylúpané orechy pri krájaní nožom často odletia ďaleko, zlepšovákom je použitie valčeka. Niekoľkokrát na pracovnej doske orechy prejdite dreveným alebo kovovým valčekom, budú rýchlo rozdrvené na menšie kúsky.
Potom ho stačí zavinúť, konce ohnúť dole, aby štrúdľa držala tvar a vidličkou povrch prepichať. Pomažte ho s pomocou mašlovačky vajíčkom, aby sa pekne leskol, a dajte piecť dozlatista na 250 °C do rúry.