K jej upečeniu poslúži kvalitný smaltovaný pekáč. V ňom ju môžete pomaly piecť prikrytú vekom, ktoré zaistí, že sa nebude vysušovať.
Dĺžka pečenia sa riadi veľkosťou a starobou hydiny, ale mala by vychádzať z jednoduchej rovnice, 1 kg mäsa zodpovedá zhruba 1 hodine pečenia.
Suroviny
- 1 stredne veľká hus
- 3 jablká
- rozmarín
- soľ a rasca
- voda na podlievanie
Postup:
Je to jednoduché. Hus riadne umyjeme, odrežeme krídla až k prvému ohybu, tie by sa nám pripekali, poriadne nasolíme a posypeme rascou aj vo vnútri. Hus vložíme cez noc do chladničky, dobrým tipom je aj jej naloženie do mlieka, vďaka čomu bude krásne krehká. Druhý deň ju vytiahneme a počkáme, až bude mať mäso izbovú teplotu. Do smaltovaného pekáča ju vložíme prsičkami dole, podlejeme horúcou vodou do výšky aspoň 4 cm.
Pečieme 3 hodiny pri 120 °C, priebežne ju opatrne otáčame, kožu môžeme prepichnúť, aby tuk mohol vytekať. Potom vložíme jablká na polovicu zbavené jadrovníkov, vetvičky rozmarínu a pečieme ďalšiu hodinu. Ku koncu doby pečenia veko odstránime, zvýšime teplotu na 200°C a necháme kožičku pekne zozlatnúť. Odporúčame na záver potrieť kožičku medom, bude pekne chrumkavá.
Medzitým si pripravíme žemľové knedle a červenú kapustu, ktorá k husičke proste patrí. Dobrú chuť.