Suroviny
- 1 tekvica
- 2 lyžice kyseliny citrónovej
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- ananásová príchuť
Postup:
Tekvicu očistíme, vyberieme pomocou lyžice jadierka a pokrájame na menšie kocky. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť asi 4 litre vody s dvoma lyžicami kyseliny citrónovej. Tekvicu povaríme domäkka, počas varenia kontrolujeme, aby sa nerozvarila.
Opatrne scedíme, necháme odkvapkať a skladáme do zaváracích pohárov. Do každého pohára pridáme kávovú lyžičku ananásovej príchute a zalejeme cukrovým nálevom: na 1 l vody dáme 1 kg cukru a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Sterilizujeme 30 minút pri teplote 85-90 °C. Uchovávame v tmavej miestnosti, na svetle kompót stráca farbu.