SUROVINY:
- 350 g jabĺk
- 200 g quinoi
- 60 g erytritolu
- 70 g ovsených vločiek
- 1 lyžička mletej škorice
- 30 g vlašských orechov
- možno ho doplniť ďalším ovocím, slivkami, ostružinami...
POSTUP:
Na kuchynskej váhe si odvážame ovsené vločky, nahrubo nasekané vlašské orechy a erytritol. Pripravíme si na kúsky nakrájané jablká. Zvlášť v čase ranných jabĺk alebo keď dozrejú tie neskoré, sa oplatí zabehnúť do sadu alebo k miestnemu pestovateľovi.
ORION TIP: rýchle spracovanie jabĺk nielen na jablkový crumble, koláč alebo štrúdľu, umožní mechanický krájač. Jabĺčka stačí nabodnúť na tŕne a otočiť niekoľkokrát kľukou. Jablko je počas chvíľky bez jadrovníka a nakrájané do špirály. Tú jednoducho na doske prekrojíte a máte dieliky aj so šupkou pripravené. Kto sa chce vyhnúť horšie stráviteľnej šupke, môže ho použiť aj na ich olúpanie. To je super vychytávka, nemyslíte?
Do zapekacej misy vsypeme jablká na kúsky, odváženú zmes a domäkka uvarenú quinou. Do nákypov a kaší sa viac hodí biela, do šalátov alebo tu do crumble ale dajte pokojne farebnú, je viac sypká, nahrádza posýpku. Všetko stačí ľahko premiešať, prípadne pridať ďalšie ovocie podľa sezóny (prelom leta a jesene praje zrelým slivkám alebo černiciam).
Pečieme v rúre 20 minút pri 250 °C do zhnednutia a rozpečenia jabĺk, podávame teplé s lyžicou gréckeho jogurtu alebo skyru, prípadne striekneme čakankovým sirupom. Crumble chutí výborne aj studený, je plný vlákniny, šťavnatých jabĺk a proteínov z jogurtu. Quinoa je navyše prirodzene bezlepková, ovsené vločky, pokiaľ nie sú vyrábané na linke, kde sa spracovávajú aj iné obilniny, taktiež.